Charakteristika

Celulitída - strašiak drvivej väčšiny žien. Názov pochádza z francúzskeho cellulite a je to zvláštna hrudkovitá forma tuku, ktorá sa ukladá v podkoží prevažne žien. Štatistiky hovoria až o 90%. Pre svoj typický vzhľad sa celulitída všeobecne nazýva pomarančová koža, a skutočne na pohľad pripomína kôru pomarančov. Pre ženy predstavuje veľký kozmetický problém. Preto sa stále v ženských časopisoch táto téma dookola preberá.


Prečo celulitída postihuje viac ženy ako mužov?
Sú za to zodpovedné najmä ženské pohlavné hormóny, predovšetkým estrogén, ktorý okrem iného spôsobuje aj ochabnutie väziva. V krvi mužov sa tieto hormóny nachádzajú len v minimálnom množstve. Ženské pohlavné hormóny vplývajú na podkožné cievy. Zníži sa prívod kyslíka k tukovým bunkám. Vznikajú odumreté a poloodumreté bunky. Dochádza k prestavbe tukového tkaniva a výsledkom je nerovný, drsnejší vzhľad povrchu kože. Celulitídu delíme na 4 stupne závažnosti:


1.fáza počiatočná. Pomarančová koža nie je okom viditeľná, len pri stlačení pokožky, sa na povrchu objavujú mierne nerovnosti.
2.fáza prvotných prejavov. Nerovnosti na koži sú viditeľné len v niektorých situáciách, keď sa napríklad pri sedení stlačí určitá časť tela.
3. Fáza viditeľných prejavov. V tejto fáze sú prejavy pomarančovej kože viditeľné v akejkoľvek polohe (státie, sedenie, ležanie). Po odhalení príslušnej partie tela už proste nejdú skryť.
4.Fáza rozsiahlych prejavov. Celulitída sa objavuje všade tam, kde je podkožný tuk. Nerovnosti sú evidentné a značné. V tejto fáze už väčšinou ani liečba nepomáha, príznaky sa môžu len zmierniť. Jedná sa o neliečiteľnú celulitídu vo vyššom veku.


Ako sa dá celulitída odstrániť? Úplne ju neodstránite žiadnym spôsobom, ale naš´tastie, existujú procedúry, ktoré celulitídu zmierňujú. Hrbolčeky na koži sa podľa stupňa závažnosti dá zmierniť, alebo odstrániť lymfodrenážou, alebo pravidelnou masážou so špeciálnymi gélmi, alebo krémami. Mierna celulitída nie je vôbec viditeľná, takže ak sa o svoju pokožku pravidelne staráte, nemusíte si s ňou vôbec robiť starosti.